perjantai 26. helmikuuta 2010

HALUAN MUUTOSTA

”Haluan muutosta! Tuntuu kuin olisin jo pitkään elänyt jonkun toisen elämää!” huudahtaa 45-vuotias nainen. Hän on joitakin vuosia sitten havahtunut kokemaansa tyytymättömyyteen ja pahaan oloon. Työ, avioliitto, lapset - kuin raiteita pitkin. Aivan niin kuin on halunnutkin, mutta joku kaivertaa. Elämä on vain mennyt. Enimmäkseen on tullut kuunneltua muiden toiveita ja tahtoa. Ei ole ollut aikaa miettiä missä itse menee ja mitä oikeastaan toivoisi. Nyt on iskenyt melkein pelottavan voimakas halu muuttaa elämä. Paha olo pakottaa siihen. Entinen ei enää riitä, mutta jotenkin hukassa on itsensä ja uuden suunnankin suhteen. Kaikki on oikeastaan ihan hyvin, mutta…


Tällainen tarina on hyvin tyypillinen 40-50 vuoden tietämillä . Inventaarion tarve iskee tavallisesti ”elämän puolivälissä” tai kun liian pitkään on kuljettu kuuntelematta omia ajatuksia ja tunteita.

Tähän vaiheeseen kuuluu pohtia sekä mennyttä että tulevaa. Mitä vielä haluan tulevaisuudelta? Kenen toiveita olen toteuttanut? Ehdinkö saavuttaa unelmiani vai onko jo liian myöhäistä? Joku pysähtyy karmivaan tosiasiaan: minulla on elämätön elämä. Vakavan pohdinnan alle joutuvat tyypillisesti paitsi parisuhde ja työ myös suhde vanhempiin ja omiin juuriin. Tyypillisiä tunteita ovat ahdistus, levottomuus ja muutoksenhalu. Jotkut laittavatkin uusiksi kaiken ammattia, parisuhdetta ja ulkonäköä myöten. Elämässä asetettujen tavoitteiden saavuttaminenkin saattaa pudottaa tyhjyyteen. Tässäkö tämä oli? Mitä on enää tavoiteltavaa.

Keski-iän kriisi voi olla koetteleva ja hämmentävä vaihe, mutta välttämätön. Ihmisen on syytä osata pysähtyä katselemaan elämäänsä, jotta se mikä ei ole kohdallaan voisi muuttua. Aina ei ole tarvetta todella muuttaa kaikkea eikä kumppani ole aina syypää kaikkeen pahaan oloon. Voi olla, että pääsyy pahaan oloon ei ole kenessäkään toisessa ihmisessä, vaan siinä, että on sivuuttanut itse itsensä. Silloin täytyy uudelleen tai ensimmäistä kertaa kohdata oikeasti itsensä.


Jos tunnistat olevasi sisäisessä kriisissä

• Pysähdy katselemaan elämääsi rehellisesti ja kuuntele itseäsi: omia toiveitasi ja pettymyksiäsi
• Toteuta muutoksia viisaalla harkinnalla, mutta älä jumitu pelkkään harkintaan. Jos haluat muutosta, sinun on toimittava sen eteen. Muista myös, että voit muuttaa vain itseäsi, et muita.
• Puhu ihmisten kanssa. Moni muu kokee samaa. Jos kriisiydyt pahasti, älä jää yksin ja hanki tarvittaessa ammattiapua.
• Ahdistukselle ja levottomuudelle voi olla monta syytä: luonnollinen kehitysvaihe, masennus tms. psyykkinen sairaus, kasauma selvittämättömiä asioita, elämän tarkoituksettomuus, hengellinen etsintä, toimimaton parisuhde tai muut ihmissuhdeongelmat, vaihdevuodeoireet. Mieti mikä se sinun kohdallasi voisi olla ja etsi ”lääke” sen mukaan.


Keski-ikä ei ole elämän loppu, vaan kenties vasta sen alku!





Mia Kähärä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti